Redan när vi är små och har fått våra första tänder får vi lära oss att det är väldigt viktigt att vi tar hand om våra tänder. Men i vuxen ålder är det lätt att glömma bort varför vi behöver ta hand om våra tänder och vår munhälsa eftersom det har blivit en del av vår vardag. Därför kommer det här inlägget att vara lite som en påminnelse kring varför du ska ta hand om dina tänder och hur du gör det.

När tänderna inte går att rädda

Att en eller flera tänder inte går att rädda är mer vanligt än vad man kan tro. Tanden kan ha gått sönder eller inte fått en behandling när det var läge och därför kan hela tanden behöva bytas ut. Därför är det bra att det finns tandimplantat. Ett tandimplantat används för att ersätta en trasig eller sjuk tand, men du kan också använda tandimplantat för att täppa till gluggar där det saknas tänder. För att fixa ett implantat behöver du vända dig till en tandläkarklinik som utför inplantat. Öppna din sökmotor och sök efter implantat i Stockholm om du exempelvis bor i Stockholm.

Daglig tandvård

Med det sagt är det hög tid att vi går igenom det som kallas för daglig tandvård. Den dagliga tandvården är den typen av tandvård du bör ägna dig åt dagligen för att dina tänder ska vara starka och för att du ska behålla din goda munhälsa. Det vanligaste är att man rekommenderar att alla ska borsta tänderna två gånger om dagen. En gång på morgonen och en gång på kvällen. För att borsta dina tänder behöver du ha en bra tandborste, det spelar ingen roll om det är en vanlig tandborste eller en eltandborste samt en bra tandkräm.

Utöver att det är viktigt att du borstar dina tänder dagligen med tandborste och tandkräm finns det övrig tandvård du kan använda för att säkra din munhälsa. När du besöker en tandhygienist eller en tandläkare brukar de fråga hur ofta du använder tandtråd. Det är för att tandtråd hjälper oss att få bort matrester som ligger mellan tänderna som kan vara en bidragande faktor till frätskador och karies ifall du inte får bort dem. Dessutom är tandtråd väldigt bra att använda om du vill ha ett friskt tandkött. Därför ska du se till att använda tandtråd så ofta du kan.

Något annat du kan använda i din dagliga tandvårdsrutin är munskölj, många använder munskölj mellan tandborstningarna för att fräscha upp andedräkten. Men munskölj funkar också bra att använda i samband med tandborstningen. En sak som är viktig att komma ihåg är att munskölj kan aldrig ersätta en tandborstning, men funkar bra som komplement.