Att klä sig på rätt sätt då man tränar handlar inte bara om funktionalitet och utseende. Med rätt kläder kan träningen bli både roligare och kännas mer motiverande att utföra. Den som löptränar kommer garanterat att få en trevligare upplevelse med rätt träningskläder. I gymmet blir varje pass roligare när man har kläder som man faktiskt trivs med.

Rätt kläder för kallare klimat

Den som löptränar på sommaren har inte särskilt mycket att oroa sig över när det kommer till träningskläder. Förutom ett par bra skor är det bra att använda funktionella shorts och en kortärmad t-shirt som inte tar upp för mycket svett. Att löpträna under det kallare halvåret ställer helt andra krav. För kvinnor finns det idag mängder av snygga träningströjor som underlättar både rörlighet, sitter bra och ser bra ut. Det viktigaste för en träningströja är passformen. Att använda tröjor som sitter dåligt kommer garanterat att påverka träningen negativt. För träning inomhus behöver inte kläderna skilja nämnvärt från dem man använder på sommarhalvåret. Den som löptränar utomhus bör lägga till en löparjacka, vantar och mössa. Det är då viktigt att materialen är sådana som inte tar upp för mycket fukt från svetten. Att använda bomull som material i sina basplagg kommer leda till att man snabbt fryser.

Rätt material för träningskläder

Ett bra material för alla basplagg är nylon som gör att man håller sig torrare en längre tid. För vinterträning är detta ett billigt och bra alternativ till bomull. Ett liknande alternativ är polyester som kan vara mer flexibelt och erbjuda en bättre passform. För riktigt ansträngande klimat är Goretex ett bra alternativ. För underställ vid riktigt kallt klimat är olika typer av ull att föredra. Underställ av bomull kommer att sluta med att man fryser relativt fort.

Rätt skor för utomhusträning

Den som löptränar under vinterhalvåret måste ställa helt andra krav på skorna än under sommarhalvåret. Den största utmaningen är halka. Mot detta finns bara ett sätt och det är att välja en undersula anpassad för isiga förhållanden. Vissa löparskor har dubbar. Det finns även skor som använder ett särskilt gummi som fungerar att springa med över blank is utan att ramla. Ett av de mest lömska underlagen för den som tränar utomhus på vintern är blank is med lös snö. Mot detta finns inte så mycket att göra, annat än att lära sig att läsa underlaget man springer på. Förutom rätt vinterskor är reflexväst eller reflexarmband ett måste.