Den som tränar måste förstås äta på ett vettigt sätt för att återhämta sig. Det är under vilan som kroppen kan utvecklas efter en ansträngning och tillräckligt med näring är en viktig del av detta. Men vad och när behöver man egentligen äta i samband med träning? Här går vi igenom lite basfakta och ger exempel på prima återhämtningsalternativ i köket.

Mat som byggstenar

Man kan se mat som de byggstenar som ska bygga upp kroppen efter träning och fysisk aktivitet. Maten fyller även på med mer energi som gör att vi kan träna igen med bra prestationsförmåga. Det här samspelet mellan träning och mat för återhämtning, är en nyckelfaktor som avgör hur bra man kan ta till sig effekter av träningen. Innan ett pass bör man ha intagit något omkring fyra timmar innan. För de flesta uthållighetsidrotter är det dock viktigare vad man ätit dagen innan. Det tar ett bra tag för kroppen att ladda in kolhydraterna som krävs. Det är väldigt personligt vilken mat som fungerar bra innan ett träningspass, men pasta i olika former har varit ett fungerande recept sedan länge för många idrottare. Att exempelvis blanda färskpasta med röd pesto är snabbt och ger bra energi. Detta fungerar även utmärkt som återhämtning, men du kan gärna blanda i exempelvis kyckling eller annat protein. Röd pesto görs bland annat av tomater som har visat sig ha en lång rad hälsofördelar för kroppen.

Mat för muskeluppbyggnad

För att bygga muskler behövs protein, som främst finns i kött, fisk, fågel och även proteinrika växter. Många föredrar enklare proteinkällor som ett kokt ägg efter avslutat träningspass. Det finns idag mängder av proteinprodukter, som proteinkakor och drycker. Viktigt att notera är att dessa produkter inte gör något som vanlig mat inte hade kunnat göra. Efter ett avslutat träningspass är det inte bara proteiner som är viktiga, även kolhydrater och fett behövs för att fylla på energireserverna. Ett bra alternativ för den som får en lucka efter träningen innan exempelvis middagen, är nötter. Dessa har både fett, proteiner och kolhydrater och det finns många olika sorter att välja på.