Om du vill tänka både på plånboken och klimatet när du ska köpa en ny bil är en hybridbil ett bra alternativ. En hybridbil är en bil som kan använda olika kraftkällor, antingen båda samtidigt eller bara en. En sådan bil brukar ha en vanlig förbränningsmotor och ett batteri för att bilen ska kunna gå på el. När det finns ett batteri brukar det kallas för en elhybrid. Batteriet laddas när du kör bilen med förbränningsmotorn, du behöver alltså inte ladda bilen i ett uttag som med rena elbilar. När du har två kraftkällor att alternera mellan blir bilen mer flexibel, vilket är en stor fördel. En nackdel är att de är lite dyrare eftersom de har två motorer. Men hybridbilar har blivit allt mer populära och det har kommit fler modeller, vilket har gjort att priserna har gått ner en hel del. Om du vill få ner priset ytterligare kan du välja att köpa en begagnad hybridbil.

En bil med låga utsläpp

När du ska köpa en hybridbil är det viktigt att du funderar över om du ska ha en bil som drivs av diesel eller bensin eftersom båda varianterna finns. När du köper en hybridbil begagnad är du ännu snällare mot miljön eftersom du köper en bil som redan producerats. Om du oftast kör kortare sträckor på någon mil kommer du att klara dig på elen, vilket är en stor fördel. När du köper en begagnad hybridbil är det bra om du kollar batteriets status. Du vill inte köpa en bil där batteriet inte fungerar som det ska.

En elmotor är mer energieffektiv

Bilar kommer aldrig att bli riktigt miljövänliga utan de kommer att påverka miljön på ett eller annat sätt. Men det går att minska belastningen på miljön genom att välja bilar som drivs helt eller delvis på el. Elmotorer använder energin på ett mycket effektivare sätt än vad en förbränningsmotor gör och de avger inga avgaser. Att elbilen är energieffektiv kommer att vara en stor fördel i framtiden eftersom det kommer att bli allt mer viktigt hur jordens energiresurser används. Att fler använder bilar som drivs på el är en stor fördel för klimatet. Det kommer alltid finnas ett behov av att köra bil men det allra bästa för miljön är att använda bilen så lite som möjligt. Bilresor som är under fem kilometer skulle kunna undvikas. Att gå till affären eller ta cykeln är det allra bästa både för miljön och din plånbok.