De senaste åren har intresset för naturvin exploderat och numera har varenda stad ett antal naturvinsbarer. Många trend- och hälsomedvetna livsstilsbloggare och andra influencers har hoppat på tåget och menar att naturvin är bättre för hälsan än traditionella viner.

Vad är ett naturvin?

Naturviner är naturligt framställda viner, det vill säga viner som har tillverkas utan dagens högteknologiska framställningsmetoder. Det finns ingen exakt definition av vad ett naturvin är eftersom det inte finns någon certifiering. Generellt tillverkas de utan bekämpningsmedel eller animaliska produkter samt försiktig användning av sulfiter. Vildjäst används istället för jäsning med industrisvampar. Ekologisk odling och handskörd samt småskalig produktion är typiskt för naturvin. Du kan beställa naturvin hos Vinoteket och få det levererat direkt hem till dörren. Vinoteket har många bra och prisvärda naturviner samt traditionella viner.

Naturvin innehåller färre skadliga ämnen

Det råder delade meningar huruvida naturvin är bättre för hälsan än traditionella viner, det vill säga viner som tillverkas med en avancerad process där sulfiter, bekämpningsmedel och annat tillåts. Eftersom naturviner oftast inte innehåller tillsatser i form av socker, färgämnen eller vinsyra samt att bekämpningsmedel, jästsvampar och sulfiter i stort sett utesluts minskar du risken för att få i dig eventuella rester av pesticider och kemikalier, vilket talar för att naturviner kan vara bättre för hälsan. Med det sagt är vanliga traditionella viner inte farliga på något sätt.