Många anser att det är bättre för hälsan att skippa mejeriprodukter och det blir alltmer vanligt med en mejerifri kost. Men vad beror detta på egentligen och kan vi verkligen må bättre utan mejeriprodukter?

Svaret är ja, vi kan må bättre utan mejeriprodukter. Sedan man var liten har man fått lära sig att vi måste dricka mjölk för att stärka skelettet men så är det inte. Ny forskning har visat att det faktiskt kan finnas nackdelar med att dricka mjölk och använda sig av mejeriprodukter. Studier har visat att mjölkkonsumtion kan led till kronisk inflammation i kroppen, benskörhet, sämre immunförsvar och oxidativ stress. Och det är just därför många upplever att de mår mycket bättre utan mejeriprodukter.

Ost är beroende framkallande

Många ostälskare brukar ofta säga att det är svårt att sluta äta ost, när de väl sätter igång. Detta beror på att ost innehåller ett ämne som heter kasein, som i sin tur leder till att det frigörs ett morfinliknande ämne under matsmältningen som kallas för kasomorfiner. Detta ämne signalerar kroppen till att vilja ha mer, och detta i sin tur gör oss beroende av ost!