Att få ekonomin som student att gå ihop är inte alla gånger det lättaste. Att behöva leva snålt är vanligt som student. Men det finns faktiskt bra budgettips för att få ihop ekonomin varje månad och samtidigt leva bra. Med en bra budgetkalkyl kommer du inte gå back utan till och med ha pengar över som du kan spara. När du har tight med pengar är det extra viktigt att du har bra försäkringsskydd. Det finns hemförsäkring student som är billigare än en vanlig hemförsäkring men som ger samma skydd. En hemförsäkring ger dig ersättning om du exempelvis skulle få inbrott, om det skulle börja brinna eller om du får en vattenläcka. När du har en hemförsäkring vet du att du dels kan få ersättning men också att dina kostnader är begränsade till självrisken. Det är inte roligt att som student få stå för hela olyckan själv om något skulle inträffa. Du kan se den som en trygghet och en ekonomisk krockkudde. Vad en hemförsäkring kostar beror på hur stort du bor, var du bor, hur många personer som finns i hushållet och vilket värde du har på lösöret.

Håll koll på utgifterna

Att ha en budget där du har koll på vad du får in och vad du har för kostnader är grunden för att få pengarna att räcka. Mat måste du äta och det är en stor post i budgeten. För att kunna äta billigt är det bra att storhandla och verkligen planera dina inköp. Handla varor på extrapris och sådant som är i säsong. Tänk på att aldrig handla hungrig, då är det lätt hänt att både det ena och det andra slinker ner i korgen. Att ta med dig matlådor till skolan och kaffe i termos är billigt och bra. Om du kan cykla istället för att åka kollektivt så är det väldigt bra, det kan du spara en del på.

Köp saker begagnat

Kurslitteratur är dyr och att försöka handla det du kan begagnat eller låna på biblioteket är en bra idé om du vill betala så lite som möjligt. När du ska köpa något speciellt är det en bra idé att kolla upp om det finns några studentrabatter. Att ha ett extrajobb är det bästa för att öka inkomsterna och kunna unna dig något extra eller spara lite extra. Det är bra att börja i tid med sparandet.