Vi lever i en värld som står inför en stor förändring. Många trodde nog att steget från den industriella eran redan var taget för länge sedan, men kanske är det först nu som vi verkligen är på väg att lämna den gamla typen av produktionsbaserat lönearbete bakom oss och leva våra arbetsliv i samklang med våra privata liv? Att satsa på en livsstil som digital nomad är i vart fall något som blir alltmer populärt.

Att vara knuten till en specifik arbetsplats och anpassa sig efter styrda arbetstider är något som många tagit för ett ”måste” i sina liv. Under det senaste decenniet har det visserligen funnits ett antal människor som gjort uppror mot 9-5-schemat och skapat sina egna arbeten efter friare förutsättningar, men de har varit i stor minoritet. Coronapandemins hemarbete och korttidspermittering har dock gjort att allt fler, mer traditionellt sinnade, människor fått upp ögonen för hur stor påverkan arbetet haft på deras liv utan att de egentligen velat det själva.

För dig som är nyfiken på hur du skulle kunna börja ett nytt liv som digital nomad kommer här några tips.

Först och främst: håll dina teknikprylar uppdaterade och funktionsdugliga. Som distansarbetare gäller det att tekniken inte strular – då mister du genast möjligheten att utföra arbete och tappar inkomst med en gång! Det kan vara värt att investera i backuplösningar för dina viktigaste enheter såsom mobiltelefon, wifi-router och dator.

Något annat du ska göra är att tänka över hur mycket du vill arbeta. Hur stora är dina omkostnader? Hur mycket sparkapital har du? Dina ekonomiska förutsättningar är det som allra mest avgör hur många timmar om dagen du behöver lägga på ditt arbete. Värt att tänka på är att levnadskostnaderna på många håll i världen är betydligt lägre än i Sverige, och även om du tillbringar en stor del av året i ett annat land går det alldeles utmärkt att fortfarande arbeta för en svensk arbetsgivare och ta del av löneförmåner och tjänstepension!

Det behöver inte heller vara världen som hägrar. Även för dig som vill slå dig ned i en mindre svensk ort finns stor potential i att distansarbeta. För den som önskar ett villaliv till sin familj utan att ha möjlighet att betala storstadspriser för boendet är livet som digital nomad (eller kanske digital villaägare?) ett fantastiskt sätt att försörja familjen, även i bygder där de fysiska arbetstillfällena lyser med sin frånvaro.