december 9, 2014

Regn regn och mer regn

Sitter i ett regnigt och mörkt Alanya eftersom strömmen har gått. Tur jag hade batteriet laddat på laptoppen annars hade jag varit ännu mer uttråkad nu är jag redan är 😛 Detta är en ska som jag är bortskämd med från Sverige, bara för att det regnar och åskar så behöver inte elen försvinna…. Och när elen försvinner så försvinner också vattnet eftersom pumpen drivs med el tydligen.

Det är få saker som jag jag saknar från Sverige men jag kommer aldrig att klaga på det svenska internetet igen det kan jag lova. Det är inte så att internet inte fungerar här, det är bara det att det är så jäkla långsamt så det är omöjligt att streama saker. Försökte kolla på melodifestivalen när jag först flyttade hit, men när det tagit mig 45 minuter att titta på 12 minuter av streaming så la jag ner det projektet 🙂

Men jag ska inte klaga egentligen, jag är i alla fall torr och varm och mat har jag ju fått. Jag var med en kompis och åt grillad lever idag. Var förvånad själv över hur gott det var, jag har aldrig gillat lever i Sverige men detta var riktigt gott. Speciellt med alla sallader och grönsaker som serverades till. Så även om jag är uttråkad här i mörkret så är jag i alla fall mätt och belåten 🙂

IMG-20141128-WA0000

november 11, 2014

Turkiska är helt klart en utmaning…..

Filed under: Erfarenhet,Turkiet,Uncategorized — Taggar:, — Admin @ 4:10 e m

Japp, jag har börjat på en allmän skola för att lära mig turkiska. Jag har ju varit i Turkiet i snart ett år så det är tusan hög tid att jag börjar lära mig språket nu. Jag har försökt att lära mig via olika siter på internet och via youtube innan jag började skolan. Och tack gode gud för att jag hade lite grunder innan jag började skolan.

Kursen är engelska till turkiska men det är tusan inte mycket engelska som pratas. Men å andra sidan så är ju det fantastiskt bra eftersom det tvingar mig att verkligen lära mig och lyssna betydligt mer. Så jag är verkligen glad att jag hade pluggat lite innan skolan började så att jag i alla fall har lite grunder.

Tycker lite synd om en kille från Norge som är i samma grupp som mig. Han kan typ bara säga hej på turkiska så han har verkligen problem att hänga med. Jag kan verkligen inte säga att jag kan någonting om jag hade i alla fall lite koll på hur man säger presens, dåtid, framtid, ägande och lite sånt innan jag började.

Turkiska är verkligen helt annorlunda än allt jag någonsin försökt läsa mig innan men det är ändå väldigt logiskt, mitt problemen är att lära mig orden. Inget ord påminner ens lite om vad det heter på svenska eller engelska. Jag menar nej heter ju typ nej, no, niet, och liknande. På turkiska är det hayir, hur logiskt är det liksom??

Men det är sjuk roligt i alla fall även om det är oroligt svårt. Om någon har några bra sidor som är gratis att lära turkiska så hojta gärna till! Alltid bra att ha lite extra inlärning 🙂

turkiska

september 16, 2014

Vänjer mig aldrig vid jordbävningarna

Filed under: Erfarenhet — Taggar:, , — Admin @ 12:22 e m

Tänkte jag skulle skriva ett mer nyhetsinriktat inlägg idag 🙂

För det första så måste jag erkänna att jag blir lika rädd varje gång det sker en jordbävning här. Ska jag vara ärlig så hade jag nog inte riktigt koll på att det skedde jordbävningar alls här innan jag flyttade hit. Den kraftigaste som jag upplevt var den som kom upp till 5,2 på richterskalan den 5e september. Jag satt hemma och kollade på TV när det hände och det är riktigt obehagligt att känna hur allting skakar. Det höll inte på i många sekunder men det är hemskt vad man hinner bli rädd under den tiden.

Efter att det var klart så satt jag och funderade ut min flyktplan om det skulle behövas. Jag bor på tredje våningen och det bästa och snabbaste sättet för mig att komma ut om det skulle vara någonting är att jag hoppar ut från balkongen och ner på det tak som är nedanför. Troligen kommer jag bryta ett ben eller två men det känns som ett bättre alternativ än att vara kvar i ett hus som håller på att falla samman 😉 Men om det inte blir större skalv än detta så lär jag inte behöva hoppa alls och det är det jag hoppas på 🙂

Det andra som är lite skrämmande är Turkiets president nu har godkänt en lag som ger honom rätt att kontrollera internetflöden och olika medier. I våras så stängde han av Twitter och Youtube men fick öppna upp det igen eftersom han inte hade lagen bakom sig. Det ska han tydligen ha nu. Men jag hoppas att han inte kommer utnyttja denna ”rättighet” han har skaffat sig.

Ok, ett lite mörkt inlägg kanske men jag tänkte att ni kanske var trötta på att bara läsa om sol och bad hela tiden 😉

social media

 

juli 21, 2014

Feber i värme – en helt annan upplevelse…..

Filed under: Erfarenhet — Taggar:, — Admin @ 2:11 e m

Att ha feber och vara sjuk är aldrig roligt, men att ha feber i 35 -gradig värme är någonting helt annat.

Denna helgen har helt klart varit den sämsta sedan jag kom till Alanya. Vaknade i fredags morse med feber och ont i halsen. Som sagt,att ha feber är aldrig roligt men när det redan är varmt som en bastu så känns det som att kroppen håller på att koka över. Ganska svårt att förklara men jag kan nästa beskriva det som att gå från ett rumstempererat rum och rakt in i en bastu när du har feber. Det var ungefär så det kändes när jag öppnade min sovrumsdörr (mitt sovrum har AC) och klev ut i en varm hall. Kändes som att både huvud och hjärta fick en smärre chock där.

Så i helgen har jag egentligen bara sovit mer eller mindre. En positiv upplevelse var dock när jag gick till apoteket idag och pratade med en kille som var väldigt kunnig. När jag berättat för honom att jag har ont i halsen och öronen och har haft feber så ger han mig antibiotika. Coolt, riktigt skönt att slippa gå till läkare. Tydligen så är det en väldigt lång och komplex utbildning för att få arbeta på apotek i Turkiet. Vet inte om antibiotika egentligen är vad jag behöver eller om det är ett virus jag har. Men efter denna helgen är jag beredd att testa det mesta. Det räcker med att vara sjuk nu!

Kanske inte mitt mest positiva inlägg men det är en erfarenhet rikare att känna på hur det är att vara sjuk i ett främmande land. Kände mig rätt liten och började fundera på hur jag skulle ta mig till sjukhus om jag skulle behöva det. Och det gav mig också en spark därbak att ta tag i min turkiska. Hade ju helt klart varit bra att kunna lite basic-grejer om jag kommit till en läkare som inte kan engelska.

 

Hoppas att ni haft en mycket bättre helg än jag. Men det vänder för mig nu känner jag 😉

termometer