februari 7, 2016

Vilka yrken det finns :)

Åh, har pratat med en kompis från Sverige nu i nästan 3 timmar, tack Telenor och Kostnadskoll :)Det kostar mig bara 10 kronor i timmen att ta emot samtal här i Alanya på mitt kontaktkort.

Vi har inte pratat på evigheter så det var så underbart att få prata med henne igen! <3 Vi kom bland annat in på att prata om olika yrken för hon hade anlitat stamspolningistockholm.se för att rensa deras rör. Ska villigt erkänna att jag inte hade en aning om att sånt bara existerade, så man lär sig något nytt varje dag.

Så på det viset så kom vi in på att prata om olika jobb och sånt. Och här i Turkiet finns det verkligen massor med jobb som inte finns i Sverige, där ska alla kunna göra allt, medan alla här har sin speciella plats. På stränderna t ex så är de alltid två så kommer ut till solstolarna med det som kunderna har beställt. En som enbart bär brickan och en som delar ut maten och drickan. Samma sak är det på restauranger, en som bär brickan och en som ställer maten på bordet.

lediga jobbDet är också en person som endast står i dörren som inkastare, även om detta är förbjudet nu, så nu är de mest till för att förklara menyn och leda folk till ett ledigt bord.

Har också sett här att när de spolar gatorna, för hand, så är det en person som endast går och för vattenslangen fram och tillbaka på gatan och en person som sopar.

Vad man kan säga, det finns i alla fall jobb till alla 😀

december 5, 2015

Underbara vänner!

Jag har verkligen världens bästa vänner. Vi pratar kanske inte dagligen men när vi pratar så är det precis som vanligt, vi har bara väldigt mycket att prata om. Jag behöver sånna vänner eftersom jag tyvärr är lite dålig på att höra av mig.

Så nu ska två av mina absolut bästa vänner komma hit över nyår! Ska bli helt underbart, lite spontant bestämt men huvudsaken är att det blir av. Trodde att det skulle bli problem faktiskt eftersom Nina har en betalningsanmärkning, och eftersom det går åt en hel del pengar i december så trodde jag inte att hon skulle kunna ta ett smslån. Men det går att lösa, om du är intresserad så kan du läsa artikeln här.

Tycker att det är riktigt bra att snabblånsföretag ger personer med anmärkningar en möjlighet att låna pengar, visst det är till en rätt så hög ränta. Men som i Ninas fall så var det en räkning som först kom bort i en flytt och när hon sedan fick den var hon säker på att hon hade betalat den. Så visst, lite klumpigt kanske att ha dragit på sig en anmärkning såhär, så därför är det bra att dessa företag inte hakar upp sig på en enda händelse utan ser på hela hennes ekonomiska situation. Bara för att man hamnat hos Kronofogden så behöver det inte betyda att man inte kan sköta sin ekonomi.

Nina visade mig också en länk till UC där man kan göra en typ ekonomisk koll på dig själv och få andra ekonomiska tips. Jag kanske skulle testa detta och se hur jag ser ut, jag menar jag har ju inte tjänat några pengar i Sverige på flera år nu, så jag har säkert inte bra kreditvärde.

Men den dagen den sorgen, just nu är jag bara så jäkla glad att Nina och Jessika kommer hit till nyår! <3

best friends

oktober 7, 2015

Bra artikel

Filed under: Alanya,Blandat — Taggar:, , , , , , — Admin @ 3:57 e m

Jag vet inte hur du är men jag kan bara erkänna att jag är totalt vettskrämd för allt vad cancer heter, så jag blir alltid så glad när jag läser om hur forskningen går framåt.

Denna artikel som jag hittade här tycker jag är bland det bästa som jag har läst på bra länge angående cancerforskning. MTH-1 verkar vara ett enzym som gör att cancercellerna inte kan utvecklas och till slut dör. Detta gör att MTH-1 är bra mot all typ av cancer vilket jag tycker är bra.

Det ska heller inte ha några bieffekter vilket är fantastiskt och även de som är väldigt sjuka ska kunna använda sig av metoden. Det låter nästan för bra för att vara sant, men jag hoppas verkligen att de fortsätter forska och att de har kommit på nyckeln till att bli av med cancer en gång för alla!

Nog om allvarligheter för idag, dags att bege sig till stranden och njuta av de sista soldagarna innan hösten kommer 🙂 Och ja, jag smörjer in mig ordentligt så jag skyddar min hud 😉

stranden 1

 

augusti 1, 2015

Tillbaka i värmen!

Så då är allt som det ska igen, är tillbaka i Alanya efter 14 veckors frysande i Sverige….. Verkar som att jag passade in de två veckorna när Sverige verkligen hade som sämst väder. Men jag har träffat familj och vänner och det var ju det som var själva tanken, hade ju inte trott att jag skulle gå på stranden direkt 😉

Kan varmt rekommendera att åka med SAS nu under säsongen då man kan åka från mer eller mindre alla städer i Sverige direkt till Gazipasa, som är Alanyas flygplats, utan mellanlandningar. Då har ni bara 4,5 mil till centrum istället för 12 mil som det är från Antalya. Sedan är det bara att boka ett transferföretag som kommer och hämtar, jag använder alltid 724 Transfer för de är billigast. Kostar 17 lira, typ 40 sek enkel väg, andra transferföretag tar 10 Euro (!).

Jag har också kommit på att jag har blivit rätt så skadad av turkiska priser. Var och fikade många gånger på Espresso House och de tar 34 kr för en kopp te! Ursäkta mig, men är det vettigt? Det är en mugg med varmt vatten och en påte, väldigt gott passoinsfruktte, men ändå. Jag kan ju köpa ett par hekto löste i en teaffär för samma pengar, snacka om att de gör vinst på detta. Kan förstå om de tar betalat för kaffedrinkar med grädde och smaksirap och sånt, men vatten och en tepåse. Haha, tur jag är tillbaka här där en te kostar cirka 6 kronor 😀

Nu blir det playan! Som jag har saknat solen och värmen! Sköt om er!

bikini för svensk sommar

juni 20, 2015

Ny prisvärd restaurang

Oj, förlåt att det tagit så lång tid att skriva! Vet inte var tiden har tagit vägen! Säsongen har kommit igång så smått nu men det är ännu väldigt lugnt. Tyvärr har vädret inte varit så himla bra ännu. Visst det är ju varmt och skönt för det mesta men det har varit mycket moln och vindarna har varit ganska kalla. Så det har ju inte riktigt varit några stranddagar tyvärr. Men det har varit gott om dagar att gå ut och äta, dricka vin eller fika på.

Måste berätta om mitt nya favoritställe – Big yellow taxi. Supergod mat till riktigt bra priser. Så om du har vägarna förbi Alanya så är detta helt klart ett måste! Det ligger lite utanför centrum men det tar typ 10 minuter att gå dit och vill man inte gå så kostar ju en taxi inte många kronor.

Så här har ni lite goda och läskande bilder så nu kan se hur det ser ut. Den billigaste är salladen och kostar typ 35 SEK och den dyraste är şiş kebab (grillspett) som kostar ca 100 SEK. Helt klart värt sina pengar i min värld.

sallad 1

sis

 

 

februari 2, 2015

Älskar att äta ute!

Filed under: Alanya,Besök,Livskvalitet,Mat,Turkiet — Taggar:, , , — Admin @ 1:15 e m

Fisk 1Ok, för folk som känner mig så är det ingen direkt hemlighet att jag inte gillar att laga mat. Så därför är det ju helt underbart att det går att äta så bra mat överallt i Alanya.

Ok, nu menar jag turkisk mat och inte när de ska ge sig på att göra plankstek och sånt. Det är inte så att de på något sätt gör det dåligt, men det känns som att vi gör det bättre i Sverige. Så då känner i alla fall jag mig lite besviken när jag äter ute.

MEN om jag däremot äter turkisk mat så blir det till 99% av fallen kanonmat till bra pris.

Jag och tre kompisar var på fiskmarknaden i lördags. Det är typ som en saluhall där alla fiskare står och säljer sin fångst. Det som är extra bra här är att man kan köpa färsk fick och sedan går man till en av restaurangerna som är där och så ber man dem tillreda fisken. Så för ca 25 lira (motsvarande typ 75 kronor) så får man fisken tillagad och så får man bröd och sallad också till. De grillade denna fisken och köttet bara föll från benen.

Så det är bara att pressa citron över fisken och sedan kan man äta allt utom ryggraden, jag åt inte huvudet. Det var bara att nypa av köttet först från ovansidan och äta det. Sedan tog man bort ryggraden, hade på mer citron och så åt resten av fisken.

Nu vet jag tyvärr inte vad denna fisken heter, en av både för och nackdelar med att ha turkar med sig. Man behöver inte bekymra sig om vad saker än, men å andra sidan se vet jag inte vad det är jag har ätit för fisk 🙂 Men det är en ganska fet fisk, ska se om jag kommer ihåg att fråga Gülten vad den hette.

Men om du någon gång är i Alanya så rekommenderar jag dig att gå till fiskmarknaden och sedan låta någon av restaurangerna tillreda den! Sjukt gott och billigt!

Fisk 2

 

januari 13, 2015

Första gången jag saknar Sverige på ett år.

Filed under: Alanya,Turkiet — Taggar:, , — Admin @ 1:30 e m

Alanya minusgraderJaha, så kom då dagen som jag förväntat mig skulle komma – jag saknar Sverige. Jag har bott i snart ett år i Alanya och aldrig haft hemlängtan. Trodde att jag skulle få det faktiskt men det har ännu inte hänt. Visst, det är klart att jag saknar mina vänner och min familj ibland men eftersom jag har kontakt med alla både via Facebook och WhatUp så känns de aldrig långt borta.

MEN nu som sagt har det hänt att jag saknar Sverige och det är inte vänner och familj som triggar Sverigelängtan, nej det är värme! Låter helt galet kanske men just nu är det bara kallt och regnigt här och i Alanya verkar de inte ha fattat hur man isolerar husen. Även om det är kallare i Sverige så är det i alla fall alltid skönt att komma in till isolerade hus med element och kakelugnar.

I slutet av förra veckan hade vi minusgrader! Det är verkligen inget roligt eftersom jag bor i ett stenhus med gott om ”lufthål” runt fönster och balkongdörr. Så just nu så lever jag endast i mitt sovrum eftersom det är det enda rummet jag har AC så jag kan köra igång lite värme. Både igår och idag så har det regnat vilket gör att allting också känns väldigt fuktigt vilket gör att det känns extra kallt.

Men även om jag gnäller nu så har jag aldrig ångrat mitt val att flytta hit men lite värme hade inte skadat nu. Till helgen tänkte jag kolla med en kompis som har hamam om jag inte bara kan få gå in och använda bastun, behöver inget annat 😉

Tur jag fick med mig min grytvärmare eller vad det nu kallas så jag kan hålla mitt te varmt hela dagen;)

tekanna
Vem vet jag kanske skall ta och kontakta en mäklare och se vad jag kan hitta på ”hemmaplan”!? 🙂 Vad tycker ni??